#takeaction podcast Sofia Pajunen — Lähisuhdeväkivalta, uhrista selviytyjäksi
Lähisuhdeväkivalta on Suomessa vaiettu mutta yleinen ongelma. Lähisuhdeväkivallan kokijan on vaikea hakea apua, sillä häpeä omasta tilanteesta, sekä tekijän kontrolli ja alistaminen pitävät otteessaan.
Sofia on yksi heistä, selviytyjistä, joka on rohkeasti ja avoimesti kertonut omista kokemuksistaan ja siitä, miten väkivaltaisesta parisuhteesta voi päästä ulos. Uhrista voi tulla selviytyjä. Sofia haluaa omalla esimerkillään hälventää vaikenemisen kulttuuria, tuoda julki niitä asioita, joista ei yleensä olla totttu puhumaan. Suomessa on vallinnut vaikenemisen kulttuuri, joka ei auta ketään muuta kuin väkivallan tekijää, sillä vaikeneminen jättää kokijan omien voimavarojensa varaan.
Kuuntele alta Sofian matka selviytyjäksi:
Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos
Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos. YK:n arvion mukaan maailmanlaajuisesti joka kolmas nainen kokee fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, usein lähisuhteessaan. Tämä väkivalta jää pääosin piiloon ja siitä vaietaan. Jokaisella on kuitenkin velvollisuus puuttua väkivaltaan. Valtioneuvosto
Valtioneuvoston artikkelissa mainitaan väkivallan monet muodot, ja vaikka yleisesti asiaa saatetaan painaa villaisella, jopa viranomaisten taholta vähättelemällä, on kyseessä äärimmäisen vakava ongelma.
Väkivallan monet muodot ja haitalliset vaikutukset
Väkivalta tai sen uhka voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Se voi olla lähisuhde- ja perheväkivaltaa, kuten psykologista alistamista, parisuhteessa tapahtuvaa raiskausta, lyömistä ja pahoinpitelyä, pahimmillaan jopa kuoleman tuottamista. Se voi olla seksuaalista häirintää, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, avioliittoon pakottamista, digitaalisessa mediassa tai kaduilla tapahtuvaa häirintää tai vainoamista. Se voi olla ihmiskauppaan liittyvää alistamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Se voi olla tyttöjen sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja tai ns. kunniaan liittyvää väkivaltaa.
Väkivalta aiheuttaa haitallisia psykologisia, seksuaalisia ja lisääntymisterveyteen vaikuttavia seurauksia. Vaikka väkivaltaa voi joutua kokemaan kuka tahansa, jotkut tytöt ja naiset ovat muita haavoittuvampia. Näitä ovat esimerkiksi nuoret tytöt, vammaiset, etnisiin vähemmistöihin kuuluvat, maahanmuuttajat ja pakolaiset sekä naiset, jotka identifioituvat lesboiksi, biseksuaaleiksi, trans- tai intersukupuolisiksi.
Sofian haastatteluita mediassa
Moni vaikenee lähisuhdeväkivallasta, viranomaisille kerrotaan melko harvoin
Joukkoistettu avoimen lähdekoodin projekti avuksi
Sofia auttaa meitä We Encourage AI työkalun rakentamisessa. Työkalumme avulla uhrille pyritään tuomaan mahdollisimman matalan kynnyksen apu 24/7 keinoälyn muodossa, joka keskustelee uhrin kanssa ja voi ehdottaa ja ohjata häntä avun piiriin, mahdollisesti jo riittävän aikaisessa vaiheessa, jolloin voidaan ennaltaehkäistä pahoinpitelyitä.
On aika murtaa vaikenemisen muuri. Onko sinulla kokemuksia kunnia- tai lähisuhdeväkivallasta? Ota rohkeasti yhteyttä!