#takeaction haastattelussa Sanna Heikkinen Tyttöjen Tila -toiminnan johtaja Nicehearts ry:ssä
Tyttöjen Tilan johtaja Sanna Heikkinen oli yksi We Encourage you to #takeaction tapahtumamme panelisteista. Tapahtuma valitettavasti jouduttiin siirtämään hamaan tulevaisuuteen koronavirusepidemian vuoksi.
Päätimme haastatella Sannaa tärkeän työn esiin tuomiseksi. Kuuntele alta haastattelu ja tutustu tarkemmin Sannaan sekä Tyttöjen Tilan toimintaan. Nicehearts on We Encouragen pilottikumppani, jäljempänä tietoa myös pilotista.
Tyttöjen Tila -toiminnan johtaja Sanna Heikkinen
Sanna Heikkinen on kokenut järjestöammattilainen ja nuorisotyöntekijä, jolla on yli 22 vuoden työkokemus Suomesta ja ulkomailta. Hänen kansainvälinen kokemuksensa on kerrytetty mm. Bosnia ja Hertsegovinassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.
Suomessa Sanna on viimeisen seitsemän vuoden ajan johtanut tytöille ja nuorille naisille suunnattuja kokoontumistiloja, Tyttöjen Tila -toimintaa, joka on osa Nichearts ry:n toimintaa. Tyttöjen Tila -toiminnassa esiin nousevat asiat liittyvät usein sosiaaliseen syrjäytymiseen ja yksinäisyyteen sekä sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan.
Tyttöjen Tila
Tyttöjen Tilat tekee sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä 10–28-vuotiaiden tyttöjen ja nuorten naisten kanssa, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Työn kautta jokainen toiminnassa mukana oleva kohdataan yksilönä, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta. Tyttöjen Tila on turvallisempi tila olla, kasvaa ja kehittyä ja saada kannustusta, rohkeutta ja tilaa olla juuri sellainen kuin on.
Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyys on herkkyyttä ymmärtää, tunnistaa ja huomioida sukupuoleen ja kulttuuritaustaan liittyvien tekijöiden monitasoiset ja moninaiset vaikutukset ihmisten elämässä. Tyttöjen Tilalla sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyys nähdään läpileikkaavana toimintafilosofiana, mutta erityisesti myös kohtaamisen tapana ja konkreettisena käytännön työotteena.
Tyttöjen Tilat tarjoaa kohderyhmälle monipuolista toimintaa: avointa yhteisötoimintaa, ryhmätoimintaa, yksilötyötä, vapaaehtoistyömahdollisuuksia, sekä kouluissa tehtävää jalkautuvaa toimintaa.
Tyttöjen Tilojen toimintaa rahoittaa STEA eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.
We Encourage ❤️ Nicehearts pilotti
Olemme polkaisemassa käyntiin Nicehearts ryn kanssa pilotoinnin, jossa testaamme voisiko joukkoistamisen avulla kerätä varoja yhdistykselle työllistämiseen. Tarkoituksena on kerätä varoja jalkautuvan tyttötyön tekijän palkkaamiseen. Pilotointi on tarkoitus polkaista käyntiin kevään 2020 aikana.
Miksi varoja tarvitsee kerätä lahjoituksina, eikö kunnat ja Stea tue toimintaa?
Niceheartsin toimintaa rahoittavat Stea sekä mm. Vantaan kaupunki. Johtuen yleisestä trendistä yhdistysten avustukset valitettavasti pienenevät, samoin on Nicheheartsin saamien avustusten laita, vaikka toiminta kasvaa ja tavoittaa yhä enemmän nuoria. Taloustutkimuksen teettämän tutkimuksen mukaan avustusten hakeminen on työlästä ja järjestöillä on aiempaa enemmän ongelmia julkisten avustusten hakemisessa, lähes 70% haastatelluista järjestöistä raportoi ongelmasta. Resurssien vähäisyyden vuoksi rahankeräyskampanjoiden järjestäminen on hankalaa etenkin pienille järjestöille. Siksi We Encourage toimii järjestöjen apuna rahankeräyksen toimeenpanijana.
Mistä pilotissamme on kysymys?
Vantaalla Tyttöjen Tila toiminnassa on tällä hetkellä 3 palkattua henkilöä ja Lappeenrannassa 3, tarve uusien työntekijöiden palkkaamiselle on suuri, sillä avun tarvitsijoiden määrä on kasvussa. Pilottihankkeessa on tavoitteena kerätä varoja yhden työntekijän palkkaamiseen jalkautuvaan työhön Vantaalla.
Tyttöjen Tila toiminta tavoittaa vuositasolla n. 1500 eri-ikäistä tyttöä ja nuorta naista niin Vantaalla kuin Lappeenrannassa.
Jalkautuva sukupuolisensitiviinen ja tyttöerityinen työ tarjoaa turvallisen tilan, joka mahdollistaa sosiaalisten taitojen kehittymisen, ystävyyssuhteiden rakentumisen, yksinäisyyden vähentymisen ja oman hyvinvoinnin ja jaksamisen parantumisen. Tyttötyö edistää tyttöjen jaksamista arjessa mahdollistaen ennalta ehkäisevän tuen mm. koulussa jaksamiseen sekä ahdistukseen, masennukseen ja yksinäisyyteen.
Jalkautuvassa työssä mennään nuorten luo, sillä kaikki eivät kykene tai uskalla matkustaa Tyttöjen Tilaan.
Jalkautuvan ryhmätoiminnan (esim. koulussa) kautta opitaan sosiaalista kanssakäymistä ja toisten huomioonottamista ja arvostamista. Eri kulttuurit ja erilaiset tytöt kohtaavat luotettavassa ympäristössä ja suvaitsevaisuus lisääntyy yhdenvertaisen toiminnan kautta. Monella suomen kieli ja sosiaaliset taidot, vuorovaikutustaidot sekä erilaiset tekemiseen ja harrastamiseen liittyvät taidot ja tiedot vahvistuvat. Tyttöryhmät lisäävät ryhmässä toimimisen edellytyksiä ja keskittymistä. Eri-ikäiset ja eri-kulttuuriset tytöt luovat keskinäisiä ystävyyssuhteita, tutustuvat toistensa kulttuureihin ja tapoihin, oppivat tasa-arvon, yhteisöllisyyden ja moninaisuuden arvoista. Jalkautuvan koulutyön kautta vaikutetaan tyttöjen oppimisvalmiuksien vahvistumiseen ja jaksamiseen koulussa. Oppimistulokset paranevat, kouluviihtyvyys kasvaa, koulutuksellinen jatkopolku vahvistuu ja tytöt jatkavat opintoja toiselle asteelle. Jalkautuvan työn kautta myös kohdataan tyttöjä heidän jokapäiväisen arjen ympärillä siellä missä he jo viettävät aikaansa ja tuodaan toiminta kohderyhmää lähelle. Kasvatuksellinen yhteistyö koulujen oppilashuollon kanssa vahvistaa varhaisen tuen tarjoamista tukea tarvitseville tytöille.
Haluaisitko auttaa ja tukea Niceheartsia ja Tyttöjen Tila -toimintaa?
Voit antaa rahallista tukea lahjoittamalla tai liittymällä jäseneksi. Voit myös olla yhteydessä Niceheartsiin mikäli haluat tarjota apuasi esimerkiksi vapaaehtoisena. Lue myös aiempi haastattelumme Niceheartsista täältä.
Jos We Encourage on vielä tuntematon, tutustu meidän toimintaan täällä.