#takeaction podcast: 3 steppiä ideointiin yrittäjille ja järjestöille
Haastattelussa yrityskehittäjä Niina Karvinen
Niina Karvinen on yrityskehittäjä, valmentaja ja mentori, jolla on ammatillinen tausta kansainvälisessä markkinoinnissa ja markkinointiviestinnässä. Niina on työskennellyt yli 15 vuoden ajan startup- ja PK-yritysten kanssa, auttanut perustamaan, kasvattamaan ja laajentamaan näiden liiketoimintaa.
Nykyinen asiantuntemus on hautomo- ja kiihdyttämöohjelmien toteuttamisessa, innovaatioyhteisöjen ja -ekosysteemien rakentaminen ja coachaaminen yksilöiden liikeideoissa.
Niinan intohimo on auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä asiantuntemuksellaan olemaan paras versio itsestään.
Tulevaisuudessa Niinan tavoitteena on rakentaa parempia yhteisöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus osallistua ja tuottaa lisäarvoa omalla ydinsaamisellaan. Hän haluaa myös auttaa kehitysmaiden yksin yrittäviä naisia ja tämän tavoitteen toteuttamiseksi Niina on mukana perustajana kansainvälisessä startupissa nimeltä Wevvo.
Niinan oli tarkoitus olla fasilitoimassa Idea workshopia meidän We Encourage You to #takeaction -tilaisuudessa, joka jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen koronaviruksen vuoksi 😒.
Kuuntele haastattelu ja lue Niinan vinkit ideointiin:
Niinan vinkit ideointiin:
Voit tehdä tämän joko yksin tai tiimisi kanssa. Ensimmäinen ideointivaihe kannattaa kuitenkin tehdä yksin, vaikka ajatuksia toki voi vaihtaa.
Nyt on loistava hetki ryhtyä viemään asioita esimerkiksi digimaailmaan, jos yritys ei vielä ole toimintojaan sinne suuntaan kehittänyt!
Vaihe 1.
Ideoi mahdollisimman paljon, määrä korvaa laadun. Ideoida voit vaikka arkiaskareita tehdessä, ja yleensä parhaat ideat kumpuavatkin juuri arjen haasteista ja niihin ratkaisua etsiessä.
- Pidä mukanasi tai muutoin kotona näkyvällä paikalla aina muistivihkoa.
- Älä rajoitat ajatuksiasi ideoidessasi, uskalla unelmoida. Tässä vaiheessa ei tarvitse pohtia onko se idea toteuttamiskelpoinen tai onko siihen esimerkiksi varaa. Kaikki on tässä vaiheessa mahdollista, eikä edes taivas ole rajana.
Vaihe 2.
Wall of Ideas: jäsentele ensimmäisessä vaiheessa synnyttämäsi ideat ryhmiksi oman osaamisesi kautta. Ryhmittelyn voi tehdä post-it -lapuilla (1 idea per post it, helpottaa ryhmittelyä — ideasta voit siirtää post it -lapulle avainsanan tai piirtää vaikkapa idean kuvana), mind map’na, joko käsin tai tietokoneella ja tähän vaiheeseen voit ottaa mukaan koko tiimisi, jos työskentelet tiimin kanssa (esim. Tiimin yhteiseen työskentelyyn sopii Googlen ilmainen Jamboard -työkalu).
Ajatuspilvet voi ryhmitellä esim.
- Raha
- Ihmiset
- Kansainvälisyys
- Markkinointi
Vinkki! Otsikoi pilvet ja huomaa ideat, jotka toistuvat.
Vaihe 3.
Valitse mieluisin ideapilvi ja lähde työstämään sitä edelleen. Muihin ideapilviin voit palata samoilla menetelmillä myöhemmin halutessasi. Ideoinnin konkretisiointiin voit ottaa työkaluksi esimerkiksi Lean Business Model Canvasin, jonka avulla voit lähteä konkretisoimaan asiakaslähtöisesti ideaasi.
- muista, että LBC on elävä työkalu, johon voi palata aina uudelleen ja lisätä sinne asioita edetessäsi:
- Benchmarkaa kilpailijat. Älä pelkää kilpailua! On hyvä merkki, että joku muukin on huomannut bisnespotentiaalin, opi ja pohdi, miten voisit erottua ja tehdä asioita paremmin tai eri tavoin.
- Kartoita olemassa oleva markkina.
- Lähde etsimään potentiaalisia asiakkaita, jotka olisivat vamiita maksamaan uudesta tuotteestasi / palvelustasi. Kysy varhaisessa vaiheessa rohkeasti asiakkaan mielipidettä ideastasi / tuoteaihiostasi sekä kiinnostusta ostamiseen.
Mainitut linkit:
Tutustu myös Walt Disney ideointi -menetelmään täällä